Immuniteit verhogen met Vitamine D - Puur Living

Immuniteit verhogen met Vitamine D

Immuniteit en vitamine D gaan hand in hand. Meer dan ooit is een sterke immuniteit van belang om gezond te blijven! Het immuunsysteem beschermt ons namelijk tegen schadelijke factoren rondom ons, zoals virussen, bacteriën of parasieten.

Maar Vitamine D is voor nog heel wat andere functies in ons lichaam belangrijk. Een van de bekendste functies van vitamine D is de ondersteuning van de calciumopname uit de voeding, waardoor vitamine D belangrijk is voor de botten. Bovendien speelt vitamine D, naast het immuunsysteem, ook een belangrijke rol in onder andere de spieren, huid, hersenen, nieren, alvleesklier en in het hart en de bloedvaten. 

Vitamine D-tekort?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Voor deze eigen aanmaak is wel UVB-straling van het zonlicht nodig. Maar helaas is de zon hier bij ons niet altijd van de partij. Het is dan ook niet verrassend dat we bij de meeste van de Belgen een vitamine D-tekort kunnen vast stellen, vooral tijdens de donkere herfst- en wintermaanden. 

Waarom met vitamine K2?

Delightful D-fence is een voedingssupplement dat vitamine D3 en K2 bevat die beiden van plantaardige oorsprong zijn. Delightful D-Fence is dan ook een 100% vegan voedingssupplement. 

Vitamine K is een minder bekende vitamine, maar daarom niet minder belangrijk voor je lichaam. Vitamine K  speelt, net zoals vitamine D, een rol in de instandhouding van sterke botten. Vitamine K kan ons lichaam deels zelf aanmaken in de darmen maar we halen het ook uit bepaalde voedingsstoffen zoals zuivelproducten, eigeel en granen. 

En hé, er is een verband tussen calcium, vitamine D en vitamine K!
Inderdaad, vitamine D zorgt voor de opname van calcium van de darmen naar de bloedbaan. En dan zorgen vitamine K afhankelijke eiwitten voor het vervoer van calcium van de bloedbaan naar o.a. de botten en tanden.
Daar, in die weefsels, kan calcium dan zijn verstevigende functie uitvoeren. 

In MCT-olie? 
De vitamine D zit verwerkt in MCT-olie wat staat voor Medium Chain Triglycerides. 
Vetzuren kunnen onderverdeeld worden in korte, middellange en lange ketens. Ze komen allemaal voor in onze dagelijkse voeding en worden dan met behulp van gal en het enzym lipase in de darm afgebroken voor opname. De MCT-vetten hebben een middellangeketen en die worden sneller afgebroken dan lange keten vetzuren.
Door de vitamine D in een MCT olie te verwerken, kan de vetoplosbare vitamine D beter worden opgenomen.

Weetje: Kokosolie is een plantaardige olie die veruit de meeste middellangeketen vetzuren bevat (MCT). Dit type vetzuren wordt gemakkelijker door de darmen geabsorbeerd. Vanuit het bloed gaan ze dan rechtstreeks naar de lever voor snelle omzetting in energie. MCT-olie en ook kokosolie zijn daarom erg geliefd bij sporters of bij het volgen van een ketogeen dieet.

Nu het winter is, wil ik nog even extra de link tussen vitamines en onze immuniteit accentueren. Voor sommige van deze actieve stoffen wordt in wetenschappelijk studies aangetoond dat ze de werking van ons immuunsysteem ondersteunen. Bijvoorbeeld vitamine C, D, A, B6, B9 en B12, maar ook mineralen zoals selenium spelen een rol in ons afweersysteem. Deze stoffen vinden we wisselend terug in de onze Daily Boost, Mighty Nine, High Tech AOX, Super C Boost en Delightful D-fence. 
5 top-supplementen voor deze winter dus.

Welke dagdosis? 

1 softgel Delightful D-Fence = 1000 eenheden (IU) of 25µg vitamine D. 
De aanbevolen dagdosis is 1 softgel/dag.
Je kan ze innemen op eender welk moment van de dag en zowel bij als na de maaltijd. 
De maximum dagdosis is 3000UI/dag of 75µg vitamine D.

En voor de jeugd?
Kinderen zitten in een intense groeifase waarbij vitamine D van belang is voor een normale groei en ontwikkeling van de botten. Jouw eigen botkapitaal bouw je dus best al op vanaf de jeugd.

Laat een commentaar achter

Merk op dat commentaren goedgekeurd moeten worden voor ze gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.