Waarom je best geen koffie drinkt tijdens het Rainpharma dieet? - Puur Living

Waarom je best geen koffie drinkt tijdens het Rainpharma dieet?

Waarom raden we het af om tijdens het Rainpharma Balance dieet of het Rainpharma Smart Nutrition Project koffie te drinken? Een kop koffie bevat toch 0 calorieën? 
Toch is gebleken dat je door zwarte koffie te drinken, wel degelijk kan aankomen. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid cafeïne. We leggen graag uit hoe dit kan.

Het effect van cafeïne

Veel mensen starten hun dag met een kopje koffie omdat ze er snel 'wakker' van worden of een energieboost van krijgen. Dit komt hoofdzakelijk door de cafeïne die koffie bevat. Maar hoe werkt dit ? We zetten de effecten van cafeïne even op een rijtje:

 • Wanneer ons lichaam cafeïne opneemt, wordt het hormoon cortisol geproduceerd. Dit hormoon maken we ook aan wanneer we gestrest of bang zijn en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Als dit vaak gebeurt, zal je meer vet opslaan bij het eten dan wanneer je een stabiel bloedsuikergehalte hebt.
 • Bovendien zorgt cafeïne ervoor dat je lichaam glycogeen omzet in glucose, oftewel suiker. Dus ook als je zwarte koffie zonder suiker drinkt, krijg je alsnog suiker in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je extra energie krijgt, maar deze extra energie wordt vervolgens opgeslagen als vet die je door de insuline in je lichaam niet goed kunt verbranden.
 • Daarnaast zorgt (te) veel koffie drinken ervoor dat je minder goed slaapt en slaap speelt een belangrijke rol bij afvallen. Een verstoorde nachtrust is nooit goed voor je gewicht omdat je lichaam afvalstoffen minder goed afbreekt. Bovendien grijp je als je moe bent sneller naar ‘gemakkelijke’ en dus ongezonde maaltijden.

Als je veel koffie drinkt, wordt er dus meer vet opgeslagen dat je lichaam niet kan verbranden. Dit komt doordat de cafeïne ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je lichaam glucose – oftewel suiker – aanmaakt. Natuurlijk ondervindt de ene persoon deze gevolgen in sterkere mate dan de andere. Sommigen hebben er totaal geen last van en merken geen gewichtstoename door het drinken van koffie. Maar als je het gevoel hebt dat jij er wel last van hebt, is het beter om koffie te vervangen door andere, gezondere dranken.

Afvallen door kruidenthee

Verse kruidenthees, zonder suiker of honing, is een gezond alternatief voor koffie en helpt je bij het afvallen:

 • Verse kruidenthee bevat ten eerste geen cafeïne en theïne, waardoor het een gezonder alternatief is dan koffie of gewone thee.
 • De sterke geur van de kruiden zorgen er bovendien voor dat je minder snel naar iets zoets grijpt. Probeer zeker ook eens wat gember toe te voegen aan je thee.
 • Daarnaast is het zo dat soommige kruidenthees zoals bijvoorbeeld munt; het spijsverteringskanaal kalmeert en vlotte darmbewegingen stimuleert. Het ondersteunt de natuurlijke doorstroom in je lichaam.

Afvallen door water

Maar bovenal, drink veel water. Pimp je water met wat verse kruiden en het ziet er niet meteen veel leuker uit, het is bovendien ook nog gezonder.

  Laat een commentaar achter

  Merk op dat commentaren goedgekeurd moeten worden voor ze gepubliceerd worden

  Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.